Intervac International Home Exchange

Välkommen till ett nytt år med Intervac!

10 goda råd

1. Var aktiv och hör själv av dig till dem som du tycker verkar ha något intressant att erbjuda.

2. I juli–augusti är utbudet störst. Men det går att byta året runt, somliga gör det 4–5 gånger per år. Väljer du länder med få bytare, som Grekland, eller har mycket specifika krav, är chansen mycket mindre än om du är lite öppen och satsar på Frankrike, USA, Kanada, Spanien eller Beneluxländerna. Du kan också byta med någon i Sverige.

3. Var ärlig i din beskrivning. Gör en så noggrann beskrivning av ditt hem som du kan, inklusive många foton på internet. Informera alltid om husdjur, många är allergiker. Har du specialkrav – som att någon ska sköta om tomten, vattna, eller passa hunden – skriv då det, liksom om du inte tillåter rökning.

4. Skriv ett kontrakt. För att undvika missförstånd är det en god idé att fylla i ett husbyteskontrakt där ni reglerar sådant som eventuella skador, telefon, vattning med mera. Byter ni bil så behövs också ett kontrakt – små skador under självriskgränsen ersätts enklast direkt utan att blanda in försäkringsbolaget.

5. Kolla försäkringarna. Hemförsäkringen gäller även om du lånar ut din bostad, utom för stöld, men det är i praktiken inte ett problem då stölder i princip inte förekommer. Men bilförsäkringen bör du kolla så att den gäller även om bilen är utlånad.  Vi råder dock alltid till att kontrollera att Era försäkringar gäller för gäster.

6. Städa och plocka undan. Gör en ordentlig städning, inklusive rengöring av kylskåp innan dina gäster kommer. Töm något skåp och minst en garderob. Plocka bort speciellt ömtåliga saker och sådant som har extra stort affektionsvärde. Normalt lånar man ut sängkläder och handdukar till varandra – mindre att släpa på!

7. Samla information i en pärm. Där kan du ha bruksanvisningar för apparater, information om eventuella husdjur, turistbroschyrer, lokaltrafikens tidtabell och en lista med viktiga telefonnummer – till er, andra kontaktpersoner, sjukvården med mera.

8. Träffa gärna den eller dem som du ska byta med. Alternativt kan du låta någon vän eller släkting hälsa dem välkomna. Då kan dina gäster enkelt få svar på frågor – mycket som man själv tar för givet är inte solklart för en besökare.

9. Välkomstpresent, ordning och reda. Lite frukostvaror i kylen är en trevlig gest. En flaska bubbelvin, en guidebok eller en liten souvenir är också trevligt. Innan hemresan bör du vara noga med att lägga alla saker du lånat på plats och att städa noga.

10. Ta inte med dig hela vardagen hemifrån. Kom ihåg att du har semester och ägna den inte enbart åt att laga mat och städa. Eftersom boendet är gratis kan man unna sig utflykter med hotellnatt, god restaurangmat och lite flärd!


 
Har du några frågor? Ring 044 - 702 70 eller klicka på KONTAKT


Copyright © 2009 Intervac Sweden.
Ändrad: 26 januari 2009